diumenge, 24 de març del 2013

Les competències desporés de la DAFO


COM TREBALLARÉ LES MEVES COMPETÈNCIES A PARTIR D’AQUEST MOMENT.

Després de fer el DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) del centre on treballo i de l’aula on estic, aquest ens ajuda analitzar diferents aspectes del context que de vegades no et pares a pensar i són força importants, m’agradaria comentar alguns dels aspectes més rellevants.

El centre on treballo consta d’una sola aula i per tant d’un sol grup d’infants. És tracta d’una aula mixta d’infant de 1 a 3 anys, és a dir 2n i 3r d’infantil. Com a debilitats destacar que tot i que durant el matí tinc una estona una educadora de suport que  m’acompanya estic algunes hores sola al centre i en algun moment podria ser necessari la presència d’aquesta educadora en hores que no hi és. Una altra debilitat a destacar seria la documentació del centre que no està finalitzada.

Pel que fa a les fortaleses que té el centre, la relació amb les famílies es una d’elles.  Al tractar-se d’una escola petita la relació és propera i d’intercanvi diari. A més a l’escola animem a les famílies a que no tinguin presa per deixar els seus infants. Estan sempre convidades a fer una estoneta durant les entrades amb els seus fills, a seure’s al terra amb ell, a compartir joc, a observar-lo... Pensem que família i escola sempre han d’estar units ja que són pilars bàsics en la vida dels més menuts. A l’escola prioritzem l’infant per sobre totes les coses. Respectem al màxim el ritme que té cada infant. Cada infant és un món i com a tal té uns interessos i unes necessitats diferents. Respectem els seus temps: el temps que necessita per menjar, per jugar, per les seves necessitats, pel seu joc... Respectem el seus interessos i no forcem a ningú a fer alguna cosa que no li ve de gust a pintar, a jugar, a experimentar... Tot i tenir una programació feta si una activitat no és realitza no passa res. En el dia a dia a l’aula es donen situacions de joc espontànies que són fonts d’aprenentatge no programats però que poden resultar molt enriquidors. Respectem aquests moments de joc i evitem rompre’ls. En el nostre centre la llum natural entre per tots els costat. Crec que és un aspecte a destacar ja que l’entrada de sol fa que l’aula sigui més càlida i col·labora amb l’estalvi d’energia.

D’altra banda, la sala de psicomotricitat, tot i tenir llum natural, el sol no hi toca directament durant tot el matí i la tramuntana (que a Fornells hi bufa molt) hi pega de ple. Aquest aspectes fan que aquesta sala sigui molt freda i humida, el que consideraria com una amenaça relacionada amb la infraestructura del centre.

Com a oportunitats comentar que al compartir el mateix recinte que el CEIP de Fornells, ens permet poder compartir espais i diferents tipus d’activitats amb el segon cicle d’Educació Infantil essent aquestes trobades una font de diversitat i riquesa pels infants. Una altra oportunitat que tenim, tot i no utilitzar-la molt freqüentment, és la proximitat amb les instal·lacions esportives del poble com són el poliesportiu i el camp de futbol.

Un cop analitzat el DAFO, m’agradaria aprofundir en  la competència de treball en equip mitjançant l’intercanvi d’impressions i punts de vista, així com també treballar colze amb colze per poder realitzar el PEC del centre. Continuant afrontant i analitzant conjuntament diferents situacions que es donen a la vida del centre i problemes professionals que puguin sorgir. Tot i que tinguem diferents maneres de fer o pensar les mestres i educadores que hi ha al centre, penso que dialogar i escoltar les diferents postures ens podem enriquir a totes i continuar perfilant i enfortint las nostra filosofia de centre. El treball en equip no és una tasca fàcil però en el nostre camp laboral crec que és un aspecte clau, indispensable i molt important perquè tot surti bé. L’equip docent del centre ha de ser un equip que treballa unit i a la una, si això es dóna tenim molta feina feta.

 
 

Moment de pati utilitzant una de les oportunitats que ens ofereix l’entorn del centre. Primer contacte amb aquest nou entorn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada