dimecres, 12 de juny del 2013

VALORACIÓ COMPETÈNCIES


En primer lloc comentar que quan vam començar l’assignatura, això de les competències no ho tenia gaire clar. N’havia sentit parlar però no ho havia posat a la pràctica. Penso que el fet d’haver d’escollir unes competències per etiquetar cada entrada del blog i pensar perquè aquestes i no unes altres, m’han ajudat a entendre i treballar les competències. No totes les competències les he treballades per igual i per això considero que n’he assolit algunes mes que altres.

Les competències que considero que he adquirit són:

1.2:  reflexiona i pondera sobre elements que porten a una bona actuació professinal

Penso que moltes de les activitats que hem realitzat estaven relacionades amb aqueta competència. Hem reflexionat sobre diferents aspectes de funcionament dels centre i de bones pràctiques. Fet que al compartir-lo amb les companyes ens ha enriquir aportant nous coneixements i aprenentatges.

2.1: identifica punts forts i febles quant a les seves capacitats i competències

La veritat és que trobar els meus punts forts és una tasca que he, costa, per a mi és més fàcil pensar en allò que hem falla i que hauria de millorar. Tinc punts febles i intento identificar-los per poder treballar-los

3.2 aporta reflexions en quant a l’organització del centre: distribució del temps i de l’espai, dinàmiques de treball, coordinació entre  professorat, relació amb les famílies i amb el context proper; i contrasta aquetes reflexions amb evidències

Considero que aqueta competència ja la tenia assolida abans de començar l’assignatura. Al formar part d’un claustre d’educadores, aquests temes els tractem amb freqüència.

4.2. Identifica bones pràctiques, les compara

Aquest és una competència que he adquirit al llarg de l’assignatura. Durant aquets quadrimestre hem parlat en diferents ocasions sobre les bones pràctiques. Gràcies a això tinc recursos per identificar-les. A  més penso que poder compartir les bones pràctiques ha estat molt enriquidor.

5. Reflexiona sobre el procés de millora

 Des de fa sis anys a l’escola on treballo estem fent cursos de formació per definir el nostre funcionament i metodologia. Pot ser fins ara no li havia donat importància a aquets nom, però totes les innovacions que anem aplicant són petits projectes de millora i mai millor dit, perquè els canvi introduïts en el dia a dia han resultat molt positius. El projecte de millora que hem treballat és la part emocional al primer cicle d’EI. Un tema que pot ser no se li dóna tota l’importància que té i per això ho he volgut treballar.

VALORACIÓ DEL BLOG


             La veritat és que el primer dia de classe quan hem van dir que havia de fer un blog, em vaig espantar un poc. Mai havia n’havia utilitzat un i després de veure diferents blogs educatius que segueixo em vaig agobiar molt.

 
              Vaig començar a investigar dins el blooger com es feia, com funcionava...Em vaig començar a enganxar! Era una eina diferent de treballar, nova per a mi, penso que és genial ja que es pot penjar diferents informacions i poder compartir-ho amb els companys t’anava enriquint.
 

            Penso que les entrades que hem anat fent, relacionades amb el dia a dia de les escoles m’ha fet reflexionar sobre com es viu al centre on treballo i m’han fet aturar a pensar amb aspectes que pot ser que no m’hi havia parat a pensar o no els hi donava l’ importància que tenien. El que no m’ha acabat de fer és que el blog es públic i alhora de realitzar les tasques, aquest fet em retura ja que hi ha aspectes que considero que públicament no s’han valorar.

           
            En definitiva, valoro positivament el fet de crear un blog personal, i penso que seria interessant fer-ho extensiu al centre on treballo i engrescar a les meves companyes  posar-ne un en marxa després de l’experiència viscuda. Tot i que encara hem queden moltes coses a aprendre sobre el blog, continuar treballant amb aquesta eina m’ajudarà a superar dificultats que tinc ara com per exemple millorar-lo estèticament.

VALORACIÓ DEL PROJECTE DE MILLORA


Ha arribat el moment d’aturar-se a pensar en com ha anat el projecte de millora.

En l’entorn escola en moltes ocasions, les emocions hi han estat reprimides i mal vistes, tal i com passa a la nostra societat. Però  al nostre centre pensem que la part emocional de l’infant és molt important i essencial perquè aquest es pugin desenvolupar d’una manera integral.

Treballar les emocions a l’escola es poder i saber intervenir per aconseguir un bon clima emocional a l’aula que afavoreixi la convivència i els aprenentatges dels infants. El més important, però, és la convivència quotidiana, és la manera com nosaltres com a mestres intervenim  en les situacions que representen un problema, és la manera en com ens adrecem als infants i aquests a nosaltres, i com nosaltres som capaços d’anomenar  a les emocions que podem reconèixer i recolzar-los.

És a dir, segur que aprenen a identificar molt més les emocions si, en un moment  en què hi ha un alumnes que se sent molt enfadat, som capaços d’ajudar-lo

Les activitats que hem dissenyat per aquest projecte de millora estan enfocades a treballar les diferents emocions, per tal que els infants siguin capaços d’identificar-les i saber actuar davant aquestes.

Els infants que han participat al projecte, han anat adquirint el significat de cada emoció amb el transcurs de les sessions. Al principi, els infants estaven una mica reservats a participar, però poc a poc quan es començar a fer-ho se’ls veia gaudir amb l’activitat. Tot i que les activitats han estat pensades per aquesta edat, cal dir que hi hagut activitats que els hi han costat més que d’altres. L’activitat estrella però ha estat la de les diferents músiques.

Nosaltres hem estat ben engrescades amb aquest projecte, i recomano aquest projecte a tothom a posar-lo en pràctica perquè les situacions que s’estan donant a l’aula després de realitzar el projecte són fantàstiques.

dijous, 6 de juny del 2013

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE DE MILLORA

En aquesta entrada he treballat les competències 5.2 ja que reflexionat sobre les necessitats i he identificat el problema i la competència 5.3. ja que he fet una recerca d'informació.

EXPOSIONS DE BONES PRÀCTIQUES, PROJECTES DE MILLORA I DOCUMENTALS DELS COMPANYS


Durant un parell de sessions, hem estats exposant diferents projectes de millora i documentals així com bones pràctiques a l’aula. En primer lloc comentar que m’han semblat força interessants tots. Quan treballes a una escola infantil valores coses i moments que abans et semblaven poc importants o inclòs inexistents.


Hi hagut diferents exposicions sobre projectes de millora de l’espai exterior, és a dir, el pati. Com l’escola Fort de l’Eau, la Salle o es Pouet. El pati és un espai educatiu més, i com a tal penso que s’ha de tenir cura d’aquest. Molts cops és un espai poc explotat i en manca de recursos i amb falta de atractiu. De vegades no cal gastar gaire per innovar i  renovar un espai, l’ imaginació és la millor aliada. A partir de material de desús o reciclats es poden fer grans invencions. Això és el que han fet en els pati de les diferents escoles; amb rodes, palers, troncs, bobines de fils han creat diferents zones de joc al pati. Quan s’inicia un projecte d’aquestes característiques, els mestres l’enceten amb molta il·lusió i amb l’intenció que aquesta sigui compartida entre tota la comunitat educativa. Generalment es solen convocar trobades amb famílies per realitzar les tasques i així siguin part activa també dels projectes. Em va sorprendre la gran implicació i participació de les famílies de l’E.I. Es Pouet per portar a terme el seu projecte de pati. En primer lloc, penso que l’organització va ser molt bona ja que oferir als pares quin dia els anava millor entre un parell de dates propostes, i en segon lloc d’aquesta manera l’organització del treball és més factible i productiva.

 
El projecte de millora que s’ha portat a terme a l’escoleta d’Esporles relacionat amb la figura de la mestra, crec que et proposin aquest tema des del centre diu molt de si mateix. Baix el meu punt de vista, considero que es tracta d’un tema que es preocupa per la seva qualitat educativa i per millorar aquesta. Crec que es tracta d’un aspecte molt interessant pel bon funcionament del centre.


El racó del moc, una bona pràctica que es realitza a l’escoleta de sa Pobla. Aquest racó el vaig posar en marxa quan vaig tenir l’aula de tercer d’infantil uns anys endarrere, i va funcionar molt bé, per això és un racó que repeteixo cada any i  que té bons resultats de funcionament. Potencia l’autonomia dels infants al llevar-se ells sols els mocs i consciència d’anar brut.


El documental del canvi del bolquers, que van presentar de l’E.I. Sencelles, em va encantar! Em va posar la pell de gallina! És fantàstic poder realitzar el moment del canvi de bolquer sense presses, respectant l’infant i els seus ritmes.


L’experiència dels racons compartits, hem sembla una molt bona pràctica. Poder interaccionar infants de diferents edats penso que és fantàstic. Pels més petits, compartir joc amb altres infants més grans, és una font d’estimulació gratuïta. Els infants que interactuen entre nivells educatius gaudeixen de nous aprenentatges entre els propis infants.

 
El documental Quin futur volem, em va semblar molt interessant la reflexió que feia sobre l’importància de l’educació en el moment que vivim a la societat actual. El muntatge del vídeo és molt atractiu, el que fa que comencis a veure’l i no pugis deixar-lo fins que acaba.


            En el societat i el temps que estem vivim a l’actualitat, tot és incert i hem d’estar preparats per adaptar-nos a tot. Avui dia, tenir espais polivalents o multifucionals és força important i per aprofitar tot el que t’envolta i treure’n el suc al màxim. A la majoria de les escoles de nova construcció, tenen uns passadissos i entrades amples, en els quals, penso, que s’han aprofitar al màxim donant-li color i ús. De vegades les aules són petites i en les zones comuns es poden proposar zones de joc i aprenentatge força profitoses i interessants, com les que han ideat les companyes de l’E.I, de Ferreries que han creat un espai lúdic amb material de reciclar i de desús, ja que les racons que es tenien a les zones comunes eren poc innovadors i atractius. Després de veure la tasca feta i com està presentada fa ganes anar-hi a jugar, ja que els colors i la manera d’oferir les construccions convida.


            El documental que es va presentar sobre el massatge infantil, em va encantar. El massatge infantil té molts beneficis en els més petits. A l’aula de nadons, penso, que hi hauria d ‘estar present sempre. Els cursos que es realitzen a les escoles per a famílies són força interessant i engresquen a la gent. La manera en que es presenta el documental hem va agradar força ja que hi havia l’opinió des de diferents punts de vista; professionals, pares i mestres.

 

            El projecte de millora que es va presentar sobre el dinar, penso que si el que volem és que els infants siguin autònoms, és essencials que aquests participin en totes les activitats que es realitzen al centre. En el dinar no ha de ser una excepció. Els infants hi poden participar i molt; parant taula, recollint, repartint... considero molt positiva la proposta que va fer la companya al centre.

 

            La família forma part dels pilars bàsics del centres escolar, la comunicació entre família i escola és molt important pel bon funcionament del centre i estan establir una bona relació entre educadores i pares fa que els infants es sentin més segurs i confiats al espai on van, ja que si els pares hi confien els petits també. La comunicació entre família i escola es dona de diverses maneres: diària, per escrit, amb  material viatger... L’idea que van tenir les companyes de fer una revista, però em sembla molt interessant ja que en ella hi ha participat tot la comunitat educativa i es pot veure un petit resum de com es viu el curs al centre.

 



En aquesta entrada he treballat les competències 1.2. ja que he reflexionat sobre els elements que porten a una bona actuació professional i la 5.1. ja que he reflexionat sobre els trets sobre bones pràctiques i projectes de millora.

 


 

diumenge, 2 de juny del 2013

RECERCA A LA XARXA

En aquesta nova entrada es proposava que féssim una recerca en la xarxa per tal de trobar plans de millora a les escoles infantils en l’etapa de 0 a 3 anys.

La veritat és que no ha resultat gens fàcil. Penso que seria interessant trobar més diversitat de propostes de plans de millora, per tal de poder reflexionar sobre aquests i tenir l’oportunitat d’aportar-nos nous coneixements.

Després de visitar un sense fi de pàgines i blogs relacionats amb aquesta etapa he trobat un pla de millora que porten a terme a l’Escola Bressol El Cervelló de Baix el Llobregat, Barcelona. Posen en pràctica un reestructurar els espais que tenen a partir de la reflexió conjunta del claustre i d’una formació específica.

Personalment, penso que tenir cura de l’espai a l’escola és molt important. Potenciar ambients de jocs on es fomenti l’aprenentatge de l’infant per si mateix, hauria de ser un aspecte que es tingués sempre en compte. La manera en que s’ofereixen els materials o els detalls estètics fan que sigui més atractiu per a l’infant. La importància del espai no ha de quedar sols ha l’aula, penso que ha de traspassar les parets i arribar a l’espai exterior també.
 

Seguidament deixo l’enllaç de la proposta.

Una decoració o un espai d’aprenentatge?


 

He trobat dos plans de millores d’espais exteriors a escoles infantils. Es tracta de la construcció i plantació d’un jardí. Penso que tenir un hort escolar o jardí té moltes avantatges, és una font d’aprenentatge. El més important és implicar els més petits amb el tema, d’aquesta manera poden experimentar de primera mà com es fa per sembrar les llavors o planters, la cura que cal tenir d’aquestes perquè creixin i tornin grosses, els fruits o verdures que fan i inclòs descobrir que se’n fa d’aquests un cop recollits. Si l’escola disposa de cuina poder observar les cuineres com elaboren el dinar amb el que ells han recollit pot resultar tota una experiència força enriquidora. Una alternativa pels centres que no tinguin servei de cuina podria ser fer una descoberta a l’escola o preparar el berenar un dia.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
A continuació deixo dos enllaços.

La construcció d'un jardí: un petit espai ple de flors tot l'any


 
Jardí de la Llar d'Infants Municipal "El Molí" de Molins de Rei


 
 

En aquesta entrada he treballat les competències 5.3 ja que he cercat informació en relació a plans de millora i la competència 1.3 perquè he accedit i he revisat blogs per tal d’ampliar la meva formació.