dijous, 6 de juny del 2013

EXPOSIONS DE BONES PRÀCTIQUES, PROJECTES DE MILLORA I DOCUMENTALS DELS COMPANYS


Durant un parell de sessions, hem estats exposant diferents projectes de millora i documentals així com bones pràctiques a l’aula. En primer lloc comentar que m’han semblat força interessants tots. Quan treballes a una escola infantil valores coses i moments que abans et semblaven poc importants o inclòs inexistents.


Hi hagut diferents exposicions sobre projectes de millora de l’espai exterior, és a dir, el pati. Com l’escola Fort de l’Eau, la Salle o es Pouet. El pati és un espai educatiu més, i com a tal penso que s’ha de tenir cura d’aquest. Molts cops és un espai poc explotat i en manca de recursos i amb falta de atractiu. De vegades no cal gastar gaire per innovar i  renovar un espai, l’ imaginació és la millor aliada. A partir de material de desús o reciclats es poden fer grans invencions. Això és el que han fet en els pati de les diferents escoles; amb rodes, palers, troncs, bobines de fils han creat diferents zones de joc al pati. Quan s’inicia un projecte d’aquestes característiques, els mestres l’enceten amb molta il·lusió i amb l’intenció que aquesta sigui compartida entre tota la comunitat educativa. Generalment es solen convocar trobades amb famílies per realitzar les tasques i així siguin part activa també dels projectes. Em va sorprendre la gran implicació i participació de les famílies de l’E.I. Es Pouet per portar a terme el seu projecte de pati. En primer lloc, penso que l’organització va ser molt bona ja que oferir als pares quin dia els anava millor entre un parell de dates propostes, i en segon lloc d’aquesta manera l’organització del treball és més factible i productiva.

 
El projecte de millora que s’ha portat a terme a l’escoleta d’Esporles relacionat amb la figura de la mestra, crec que et proposin aquest tema des del centre diu molt de si mateix. Baix el meu punt de vista, considero que es tracta d’un tema que es preocupa per la seva qualitat educativa i per millorar aquesta. Crec que es tracta d’un aspecte molt interessant pel bon funcionament del centre.


El racó del moc, una bona pràctica que es realitza a l’escoleta de sa Pobla. Aquest racó el vaig posar en marxa quan vaig tenir l’aula de tercer d’infantil uns anys endarrere, i va funcionar molt bé, per això és un racó que repeteixo cada any i  que té bons resultats de funcionament. Potencia l’autonomia dels infants al llevar-se ells sols els mocs i consciència d’anar brut.


El documental del canvi del bolquers, que van presentar de l’E.I. Sencelles, em va encantar! Em va posar la pell de gallina! És fantàstic poder realitzar el moment del canvi de bolquer sense presses, respectant l’infant i els seus ritmes.


L’experiència dels racons compartits, hem sembla una molt bona pràctica. Poder interaccionar infants de diferents edats penso que és fantàstic. Pels més petits, compartir joc amb altres infants més grans, és una font d’estimulació gratuïta. Els infants que interactuen entre nivells educatius gaudeixen de nous aprenentatges entre els propis infants.

 
El documental Quin futur volem, em va semblar molt interessant la reflexió que feia sobre l’importància de l’educació en el moment que vivim a la societat actual. El muntatge del vídeo és molt atractiu, el que fa que comencis a veure’l i no pugis deixar-lo fins que acaba.


            En el societat i el temps que estem vivim a l’actualitat, tot és incert i hem d’estar preparats per adaptar-nos a tot. Avui dia, tenir espais polivalents o multifucionals és força important i per aprofitar tot el que t’envolta i treure’n el suc al màxim. A la majoria de les escoles de nova construcció, tenen uns passadissos i entrades amples, en els quals, penso, que s’han aprofitar al màxim donant-li color i ús. De vegades les aules són petites i en les zones comuns es poden proposar zones de joc i aprenentatge força profitoses i interessants, com les que han ideat les companyes de l’E.I, de Ferreries que han creat un espai lúdic amb material de reciclar i de desús, ja que les racons que es tenien a les zones comunes eren poc innovadors i atractius. Després de veure la tasca feta i com està presentada fa ganes anar-hi a jugar, ja que els colors i la manera d’oferir les construccions convida.


            El documental que es va presentar sobre el massatge infantil, em va encantar. El massatge infantil té molts beneficis en els més petits. A l’aula de nadons, penso, que hi hauria d ‘estar present sempre. Els cursos que es realitzen a les escoles per a famílies són força interessant i engresquen a la gent. La manera en que es presenta el documental hem va agradar força ja que hi havia l’opinió des de diferents punts de vista; professionals, pares i mestres.

 

            El projecte de millora que es va presentar sobre el dinar, penso que si el que volem és que els infants siguin autònoms, és essencials que aquests participin en totes les activitats que es realitzen al centre. En el dinar no ha de ser una excepció. Els infants hi poden participar i molt; parant taula, recollint, repartint... considero molt positiva la proposta que va fer la companya al centre.

 

            La família forma part dels pilars bàsics del centres escolar, la comunicació entre família i escola és molt important pel bon funcionament del centre i estan establir una bona relació entre educadores i pares fa que els infants es sentin més segurs i confiats al espai on van, ja que si els pares hi confien els petits també. La comunicació entre família i escola es dona de diverses maneres: diària, per escrit, amb  material viatger... L’idea que van tenir les companyes de fer una revista, però em sembla molt interessant ja que en ella hi ha participat tot la comunitat educativa i es pot veure un petit resum de com es viu el curs al centre.

 



En aquesta entrada he treballat les competències 1.2. ja que he reflexionat sobre els elements que porten a una bona actuació professional i la 5.1. ja que he reflexionat sobre els trets sobre bones pràctiques i projectes de millora.

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada